AGENDA NASIONAL PENDIDIKAN

USIM tangguh kehadiran pelajar dari Sabah, PKPD, zon merah ke kampus

SEREMBAN, 1 OKT: Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) memutuskan, untuk menangguhkan sementara kehadiran semua pelajar dari Sabah termasuk pendaftaran pelajar baharu untuk hadir ke kampus, susulan peningkatan kes Covid-19 di negeri itu.

Naib Canselor USIM Prof Dr Mohamed Ridza Wahiddin berkata, penangguhan itu turut membabitkan pelajar dari kawasan zon merah dan kawasan yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

“USIM telah disarankan oleh pihak Kementerian Pengajian Tinggi, untuk menangguhkan kemasukan pelajar dari kawasan zon merah Covid-19 ke kampus.

“Memandangkan potensi risiko penularan wabak yang semakin meningkat, pihak pengurusan USIM juga membuat keputusan menangguhkan sementara kehadiran pelajar secara fizikal ke kampus, sehingga notis pemakluman baharu dikeluarkan,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Beliau bagaimanapun berkata, proses pendaftaran serta proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) bagi kumpulan pelajar yang terlibat dari kawasan zon merah dan Sabah dilaksanakan secara dalam talian.

Bagi pelajar yang bukan dari kawasan zon merah dan Sabah, Mohamed Ridza berkata kemasukan ke kampus adalah kekal, mengikut takwim akademik ditetapkan.

-BERNAMA

 


Pengarang :