YIDE menyantuni pesakit dialisis di Pusat Dialisis Mais Sungai Besar pada 27 Mac 2020. Foto ihsan Yide
AGENSI SELANGOR

Yide rancang bina pusat dialisis di Masjid Puncak Alam

SHAH ALAM, 11 OKT: Yayasan Islam Darul Ehsan (Yide) berhasrat membuka sebuah lagi pusat dialisis di Masjid Puncak Alam, Kuala Selangor.

Organisasi kebajikan bawah Majlis Agama Islam Selangor (Mais) memaklumkan penambahan itu bagi menampung keperluan pesakit untuk mendapatkan rawatan hemodialsis.

“Perbincangan dan lawatan tapak ke Masjid Puncak Alam telah diadakan sebelum ini bagi meninjau kemudahan sedia ada yang boleh ditambah baik untuk keselesaan pesakit.

“Pembinaan pusat dialisis ini juga diharapkan dapat membantu menampung keperluan pesakit khususnya di Puncak Alam dan kawasan berhampiran,” menurut yayasan itu di Facebook.

Pada 30 September lalu, Yide mengadakan kunjungan korporat bagi menjalinkan kerjasama dengan Puncak Niaga Holdings Berhad (PNHB) bagi membina pusat dialisis baharu di Masjid Puncak Alam.

Lawatan korporat Yide yang diwakili Pengurus Operasinya Md Arifin Jaafar disambut Pegawai Tugas-Tugas Khas kepada Pengerusi PNHB Muhd Sukrie Mat Zin.

Sehingga kini, Yide mempunyai enam cawangan Pusat Dialisis Mais iaitu di Shah Alam, Taman Melawati, Sungai Besar, Kuala Selangor, Bukit Jelutong, dan Kapar.


Pengarang :