Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF) menangguhkan Kejohanan Bola Sepak Piala Suzuki AFF 2020 ke tahun 2021. Foto Facebook
AGENDASUKANKINI

AFF tingkat kerjasama bangun semula hala tuju bola sepak

KUALA LUMPUR, 24 NOV: Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF) meningkatkan kerjasama dengan semua negara anggota badan itu dalam mencari jalan serta hala tuju sukan bola sepak pasca-Covid-19.

Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Datuk Hamidin Mohd Amin berkata semua pihak harus bersuara dalam mencari jalan terbaik buat industri bola sepak untuk kekal makmur seandainya Covid-19 tidak dapat dibendung sepenuhnya.

“Kami mengharapkan kerjasama yang lebih erat dalam kalangan negara anggota AFF agar dapat membantu ahli gabungan menaikkan standard bola sepak Asia Tenggara terutama ketika berdepan senario ketidaktentuan Covid-19,” katanya dalam kenyataan selepas Kongres AFF ke-27 yang dijalankan secara maya hari ini.

Menurut Hamidin, kongres yang diadakan secara maya itu turut membincangkan agenda lain antaranya mengenai penyata kewangan untuk tahun berakhir 31 Disember 2019 dan laporan aktiviti badan induk itu sepanjang 2020.

Berikutan Covid-19, AFF pada Julai lepas mengumumkan penundaan baki semua kejohanan bola sepak dan futsal di bawah naungannya termasuk Piala AFF yang ditunda ke April hingga Mei tahun depan.

-BERNAMA

 


Pengarang :