Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika sidang Dewan Rakyat membahaskan Belanjawan 2021. Foto: Facebook Anwar Ibrahim
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Anwar: Pinda Belanjawan 2021, pertahan kebajikan rakyat

SHAH ALAM, 15 NOV: Ketua pembangkang mengulangi gesaan supaya Kerajaan Persekutuan meneliti semula Belanjawan 2021 dengan membuat pindaan bagi menjaga kebajikan rakyat.

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pembangkang hanya mendukung belanjawan itu sekiranya ia fokus memerangi Covid-19.

Katanya beliau tetap mempertahankan isu emolumen penjawat awam, perbelanjaan mengurus dan perbelanjaan untuk barisan hadapan serta kelengkapan perubatan dan kesihatan.

“Saya yakin bahawa kita mampu mengemukakan belanjawan atau pindaan yang lebih baik untuk kepentingan rakyat,” kata presiden KEADILAN dalam kenyataan media.

Beliau berkata sebelum ini menteri kewangan membayangkan sekiranya Belanjawan 2021 tidak diluluskan maka ia tidak dapat membayar komitmen termasuk pembayaran gaji penjawat awam dan memberikan kesan terhadap petugas barisan hadapan.

“Saya fikir ini satu kenyataan yang bersifat hambar dan berbaur ugutan serta sebahagian dari rencana untuk mengenepikan suara majoriti ahli parlimen,” kata Anwar.


Pengarang :