Selangorkini
Mohd Khairuddin Othman ketika sidang media selepas Majlis Pelancaran Selangor Xtiv Virtual Youth Busking di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam pada 12 Ogos 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA SUKANKINI

Elak hidup susah, EXCO cadang gubal akta pencen atlet

SHAH ALAM, 18 NOV: Kerajaan Persekutuan disaran menggubal akta pencen atlet untuk membantu kehidupan mereka selepas bersara, kata EXCO sukan.

Mohd Khairuddin Othman berkata perkara tersebut wajar diteliti susulan banyak pendedahan mengenai nasib bekas jaguh sukan negara hidup susah.

“Setakat ini hanya pemenang pingat Olimpik sahaja yang layak menerima skim pencen, sepatutnya manfaat ini juga diterima atlet yang berjaya dalam pelbagai kejohanan lain.

“Kita mahu atlet yang pernah bertanding di pentas dunia mendapat pembelaan sewajarnya, kita tidak mahu mereka hidup susah sehingga ada jual pingat,” katanya pada program bual bicara anjuran Suara Merdeka hari ini.

Beliau berkata penggubalan akta itu juga menggalak anak muda menceburi bidang sukan secara serius kerana ia memberi lebih jaminan selepas bersara.

Menerusi Skim Imbuhan Tetap Olimpik dan Paralimpik Majlis Sukan Negara, hanya pemenang pingat Olimpik dan Paralimpik layak menerima elaun bulanan seumur hidup.

Pemenang pingat emas menerima wang tunai RM1 juta di bawah Skim Hadiah Kemenangan Sukan (SHAKAM) dan pencen bulanan RM5,000; pemenang pingat perak menerima RM300,000 dan pencen bulanan RM3,000 manakala pemenang pingat gangsa menerima RM100,000 serta pencen RM2,000 sebulan.


Pengarang :