Petugas Suruhanjaya Pilihan Raya membuat persiapan sebelum berlangsung proses penamaan calon PRN Sabah bagi kawasan Dewan Undangan Negeri Sulabayan, Senallang dan Bugaya ketika tinjauan di Dewan Masyarakat Semporna pada 11 September 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Elak pilihan raya untuk cegah Covid-19 – Dr Noor Hisham

PUTRAJAYA, 18 NOV: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berpendapat adalah penting untuk mengelakkan sebarang pilihan raya diadakan buat masa ini bagi mencegah penularan Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata KKM sememangnya daripada awal lagi amat bimbang sekiranya pilihan raya diadakan sama ada ia melibatkan pilihan raya kecil, negeri mahupun umum.

Beliau berkata kebimbangan itu terbukti apabila peningkatan kes positif yang dilaporkan di Sabah susulan pelaksanaan Pilihan Raya Negeri (PRN) di negeri tersebut.

“Selepas PRN Sabah kita boleh lihat peningkatan kes dan ia menyukarkan usaha kita membendung penularan Covid-19.

“Kalau boleh, amat penting kita mencegah satu lagi pilihan raya,” katanya pada sidang media perkembangan Covid-19 di KKM hari ini.

Dr Noor Hisham berkata demikian bagi mengulas pengisytiharan Proklamasi Darurat di Parlimen Batu Sapi oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini, sekali gus membatalkan pilihan raya kecil kerusi itu.

Suruhanjaya Pilihan Raya sebelum ini menetapkan hari pengundian PRK bagi kerusi Parlimen Batu Sapi pada 5 Disember.

Sementara itu, ditanya sama ada pertambahan kes di beberapa kluster seperti kluster Hentian di Lembah Klang, Kluster Tembok, Kedah dan Kluster Penjara Sandakan, Sabah adalah kes sampel tertunggak, Dr Noor Hisham berkata ia adalah hasil saringan berkala yang dijalankan mengikut tatacara operasi piawai (SOP) yang dipertingkatkan bagi mencegah penularan Covid-19.

Beliau berkata di Penjara Sandakan contohnya, kes positif baharu dikesan semasa saringan kali kedua selepas proses kuarantin atau saringan sebelum seseorang banduan dipindahkan atau dibebaskan.

“Sekarang kita mengenal pasti penularan Covid-19 dalam kalangan pekerja asing juga, jadi kita tingkatkan saringan di tapak-tapak pembinaan, kilang dan sebagainya. Jadi kita mohon majikan supaya memberi kerjasama untuk menjalankan saringan,” katanya.

Menjelas lanjut, beliau berkata peningkatan mendadak kes positif Covid-19 pada tarikh-tarikh tertentu adalah hasil saringan yang dijalankan apabila sesuatu kluster baharu dikenal pasti seperti kluster Damanlela di sebuah tapak pembinaan di Kuala Lumpur.

“Apa yang pasti, kalau kita dapat kenal pasti kluster dan jalankan aktiviti pengesanan, InsyaAllah akan dapat dikawal.

“Apabila kita jalankan saringan, kes akan meningkat sebagaimana kita lihat di penjara. Jadi kes seakan-akan melonjak tetapi tidak berkekalan, meningkat kerana saringan yang dijalankan,” kata Dr Noor Hisham.

-BERNAMA


Pengarang :