Ir Izham Hashim (dua, dari kanan) dan Hee Loy Sian (kanan) melawat pameran Pengurusan Air Selangor pada taklimat perancangan penyelesaian masalah bekalan air Sungai Selangor dan Sungai Semenyih akibat pencemaran di Bilik Gerakan Pejabat Dewan Negeri Selangor, Shah Alam pada 26 November 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

Enam stesen statik dibina pantau sumber air 24 jam

SHAH ALAM, 27 NOV: Sebanyak enam stesen statik bakal dibina berhampiran lembangan Sungai Selangor dan Sungai Semenyih bagi memantau sumber air secara berterusan.

EXCO infrastruktur dan kemudahan awam berkata tiga stesen ditempatkan di Rantau Panjang, Sungai Gong dan Sungai Sembah bagi lembangan Sungai Selangor.

Sementara stesen Sungai Pajam, Sungai Beranang dan Sungai Semenyih khusus untuk lembangan Sungai Semenyih bagi mengelakkan pencemaran.

“Kita bina stesen statik ini kerana tidak mahu bergantung kepada rondaan semata-mata, buat masa ini terdapat dua stesen sudah dibina di Sungai Sembah dan Sungai Gong” kata Ir Izham Hashim.

Beliau bercakap pada taklimat perancangan penyelesaian masalah bekalan air Sungai Selangor dan Sungai Semenyih akibat pencemaran di sini semalam.

Hadir sama, EXCO Alam Sekitar Hee Loy Sian dan Pemangku Pengarah (Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pengurusan Lembangan Sungai dan Pantai) Lembaga Urus Air Selangor Haslina Amer.

Ir Izham berkata kesemua stesen dibekalkan peralatan untuk memantau pencemaran dengan anggaran kos binaan bernilai RM 3 juta.

“Empat stesen akan beroperasi sepenuhnya pada Mac tahun hadapan, manakala dua lagi dijangka pada Jun 2021. Kesemua stesen ini akan digunakan oleh kakitangan Lembaga Urus Air Selangor,” katanya.

 


Pengarang :