Selangorkini
Smart Selangor Parking dibangunkan selaras komitmen Kerajaan Negeri untuk merealisasikan hasrat Negeri Pintar terulung di rantau Asean menjelang 2025. Foto ARKIB SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA PILIHAN MINGGUAN SELANGOR

Inisiatif Digitalisasi cipta peluang kerja, sumber kekayaan baharu

SHAH ALAM, 15 NOV: Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) menyasar untuk mencapai empat objektif melalui Inisiatif Digitalisasi Selangor yang diumum dalam Belanjawan 2021.

Ketua digitalisasinya berkata sasaran meliputi mewujudkan peluang pekerjaan dan pendapatan selain menyokong kelangsungan perusahaan kecil dan sederhana.

Kamarul Nizam Kassim menjelaskan usaha juga ke arah mewujudkan industri baharu dan mencipta sumber pendapatan baharu Kerajaan Negeri.

Kamarul Nizam Kassim ketika bual bicara pendigitalan dan keusahawanan di Studio Media Selangor, Shah Alam pada 14 November 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Semua inisiatif tersebut bakal membuka ruang kepada peluang pekerjaan dan perniagaan, seterusnya mencipta sumber kekayaan baharu untuk rakyat dan negeri.

“Inisiatif dilaksanakan antaranya Data Internet Selangor, Rakan Digital Selangor, Selangor Kerjaya, Selangor Freelancer dan Selangor Advance,” katanya pada program Bual Bicara anjuran Media Selangor semalam.

Kamarul Nizam berkata MBI turut mengenal pasti kerjasama dengan syarikat gergasi yang memiliki kepakaran tertentu ke arah merealisasikan agenda tersebut.

“Kita juga bercadang menggunakan Dana Inovasi Selangor untuk melabur dalam perniagaan baharu yang mampu melonjakkan pendapatan negeri,” katanya lagi.

Belanjawan Selangor 2021 memperuntuk RM369 juta bagi mencapai hasrat Negeri Pintar Ulung dan Agenda Digitalisasi.


Pengarang :