Selangorkini
Pengunjung perlu mengimbas kod QR menggunakan aplikasi SELangkah atau MySejahtera sebelum memasuki medan selera di pusat membeli-belah Aeon, Shah Alam pada 12 Jun 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

Lebih 800,000 rakyat Selangor belum ke arah digital

SHAH ALAM, 15 NOV: Lebih 800,000 rakyat Selangor dikesan tidak menggunakan internet dan menyesuaikan diri dengan ekosistem pendigitalan yang semakin berkembang.

Ketua digitalisasi Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) berkata kelompok itu meliputi warga emas, peniaga kecil dan industri mikro serta belia berpendapatan rendah (B40).

“Kajian Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia mendapati 12.6 peratus rakyat Malaysia tidak menggunakan internet dan dalam konteks Selangor, kita anggarkan sekitar 831,000 individu terpinggir.

Kamarul Nizam Kassim ketika bual bicara pendigitalan dan keusahawanan di Studio Media Selangor, Shah Alam pada 14 November 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Menyedari perkara ini, MBI mengambil inisiatif melantik 1,000 rakan digital untuk mengenal pasti dan membantu golongan sasar,” kata Kamarul Nizam Kassim dalam Program Bual Bicara anjuran Media Selangor semalam.

Beliau berkata Kerajaan Negeri perlu menyegerakan proses pendigitalan dalam kalangan masyarakat sesuai dengan norma baharu pascawabak Covid-19.

“Wakil rakyat juga perlu memainkan peranan dengan memberi penerangan kepada masyarakat di kawasan masing-masing berhubung kepentingan serta manfaat pendigitalan,” kata Kamarul Nizam.

Belanjawan Selangor 2021 memperuntuk RM3 juta bagi memastikan warga emas, pengusaha kecil dan sederhana, industri mikro serta belia B40 meningkatkan kualiti hidup mereka.

 


Pengarang :