Selangorkini
Pengunjung perlu mengimbas kod QR menggunakan aplikasi SELangkah atau MySejahtera sebelum memasuki medan selera di pusat membeli-belah Aeon, Shah Alam pada 12 Jun 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

MB hasrat perluas SELangkah jejak kontak tibi, denggi

SHAH ALAM, 3 NOV: Kerajaan Negeri bercadang memperluas penggunaan aplikasi SELangkah (Langkah Masuk Dengan Selamat) bagi mengesan lokasi wabak dan kontak pesakit tibi serta denggi.

Dato’ Menteri Besar berkata sistem yang dibangunkan untuk menjejak kontak Covid-19 wajar ditambah baik bagi membantu Jabatan Kesihatan Negeri mencegah penyakit lain.

“Kes denggi dan tibi agak membimbangkan di Selangor, jadi kita boleh mempertimbang guna SELangkah bagi mengatasi penularan penyakit lain.

“Aplikasi ini terbukti banyak membantu kita mengesan kontak Covid-19, mungkin selepas ini kita boleh luaskan lagi penggunaannya,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari.

Beliau menjawab soalan wakil rakyat Kota Anggerik Mohd Najwan Halimi berhubung kos membangunkan SELangkah serta keberkesanannya membantu mencegah penularan Covid-19.

Aplikasi SELangkah diperkenal pada 4 Mei dilengkapi ciri peta dan semakan premis yang membolehkan pengguna mengetahui tarikh sanitasi bagi memastikan kunjungan mereka selamat.


Pengarang :