Selangorkini
Kakitangan barisan hadapan MPAJ melakukan nyahkuman di laman santai Ampang dan laluan Senario Ampang pada 5 November 2020. Foto MPAJ
PBT SELANGOR

MPAJ periksa 4,603 premis sejak PKP, pastikan patuhi SOP

SHAH ALAM, 7 NOV: Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) menjalankan pemeriksaan ke atas 4,603 premis sejak 18 Mac lalu sehingga kelmarin, kata yang dipertuanya.

Mohd Fauzi Mohd Yatim berkata daripada jumlah itu, 4,048 mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) manakala selebihnya gagal mengikut peraturan.

Menurutnya, kesemua 388 premis yang gagal mematuhi SOP dikenakan tindakan kompaun dan amaran.

“MPAJ juga melaksanakan 950 aktiviti nyahkuman sepanjang tahun ini di kawasan awam,” katanya dalam kenyataan pada 5 November.

Sebelum itu, beliau turun padang ke Medan Selera MPAJ di Angsana Hilir dan sekitar Ampang Point bagi memeriksa pematuhan SOP Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Mohd Fauzi bersama kakitangan barisan hadapan MPAJ turut melakukan proses nyahkuman di laman santai Ampang dan laluan Senario Ampang.

“Saya berpuas hati dengan kaedah kawalan pematuhan SOP yang dijalankan seperti penjarakan sosial dalam premis, penyediaan cecair nyahkuman dan pemeriksaan suhu badan,” katanya.

 


Pengarang :