Selangorkini
AGENDA EKONOMI NASIONAL

Pasaran getah didagang aliran naik minggu depan

KUALA LUMPUR, 14 NOV: Pasaran getah Malaysia dijangka didagangkan dalam jajaran kecil tetapi lebih ke arah aliran menaik pada minggu depan berikutan musim tengkujuh yang akan memberi rangsangan kepada harga.

Bekas Presiden Persatuan Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia (MARGMA) Denis Low berkata kebangkitan semula kes Covid-19 di Eropah, Amerika Syarikat dan banyak negara lain telah menjejaskan permintaan terhadap komoditi itu.

“Nampaknya keadaan panik muncul secara tiba-tiba di seluruh dunia, yang telah menyebabkan gangguan terhadap pergerakan individu dan industri,” katanya kepada Bernama.

Low berkata permintaan terhadap komoditi itu pada minggu lepas adalah negatif dengan harga menyusut kepada RM594 sekilogram bagi lateks pukal manakala SMR 20 kekal stabil pada RM638.50 sekilogram.

Dari Jumaat ke Jumaat, SMR 20 meningkat tujuh sen kepada 638.5 sekilogram, manakala lateks pukal merosot 78 sen kepada 594 sekilogram.

Pada 5 petang semalam, harga fizikal rujukan Lembaga Getah Malaysia bagi SMR 20 berada pada 638 sen sekilogram, manakala lateks pukal berada pada 589 sen sekilogram.

-BERNAMA


Pengarang :