Selangorkini
Seorang pekerja restoran membungkus makanan pelanggan pada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ketika tinjauan di sebuah restoran sekitar pusat bandar Shah Alam pada 14 Oktober 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Restoran, stesen minyak dibenar buka hingga 12 tengah malam

SHAH ALAM, 23 NOV: Semua restoran, kedai serbaneka dan stesen minyak di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dibenarkan beroperasi sehingga jam 12 tengah malam bermula esok.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan diambil selepas mendengar keluhan peniaga yang meminta waktu operasi perniagaan dilanjutkan.

“Saya menerima banyak aduan daripada peniaga dan persatuan peniaga, malah kita juga mendengar keluhan orang ramai yang sukar membeli makanan atau barang keperluan kerana semua kedai ditutup jam 10 malam.

“Misalnya, orang Islam yang kebiasaannya keluar selepas solat Isyak sekitar jam 9 malam untuk makan tetapi restoran ditutup jam 10 malam, jadi ia memberi kesan kepada mereka,” katanya pada sidang media hari ini.

Sebelum ini, premis perniagaan di kawasan PKPB perlu mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) dengan menjalankan operasi antara jam 6 pagi sehingga 10 malam.


Pengarang :