Selangorkini
Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari bercakap kepada media selepas sesi perbahasan sidang Dewan Negeri Selangor pada 3 November 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Selangor harap Belanjawan 2021 fokus aeroangkasa, internet, hospital baharu

SHAH ALAM, 3 NOV: Kerajaan Negeri berharap Belanjawan 2021 Persekutuan memberi tumpuan untuk mengukuhkan sektor aeroangkasa, capaian internet dan pembinaan hospital baharu.

Dato’ Menteri Besar berkata Eropah dan Amerika Syarikat memberi tumpuan khusus kepada sektor aeroangkasa yang terjejas akibat penularan Covid-19 sebagai persediaan untuk masa akan datang.

“Sektor ini antara tonggak penting ekonomi Selangor dan memerlukan sokongan peringkat Persekutuan untuk menampan kesan penularan wabak.

“Ketika ini hanya 8,000 hingga 10,000 pesawat terbang berbanding keadaan biasa hampir 25,000 pesawat, namun sektor ini dijangka berkembang pantas sebaik sahaja wabak tamat, jadi kita perlu bersedia bermula sekarang,” katanya.

Dato’ Seri Amirudin Shari ditemui pemberita di lobi Bangunan Annex Dewan Negeri Selangor (DNS) hari ini.

Dalam perkembangan lain beliau berkata capaian internet di Selangor pada kadar 60 hingga 70 peratus dan perlu segera diatasi.

“Telekom Malaysia berjanji untuk melengkapkan capaian internet di seluruh Selangor pada 2022, tetapi kita berharap dipercepatkan kerana tidak mahu masalah ini mengganggu sasaran Selangor Pintar menjelang 2025,” katanya.

Amirudin turut berharap peruntukan pembinaan hospital baharu diluluskan dalam Belanjawan 2021.

“Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang sudah sesak ditambah pula Hospital Sungai Buloh yang dijadikan tempat merawat pesakit Covid-19. Malah Kerajaan Negeri menyediakan tanah seluas 50 ekar di Meru, Klang untuk membina hospital,” katanya.


Pengarang :