Peniaga menyiapkan tempahan makanan yang dibuat melalui Plats dan Grab di e-dapur Bandar Utama, Damansara pada 4 Mei 2020. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Usahawan muda disaran manfaat dana Hijrah Selangor, kembang niaga

SHAH ALAM, 19 NOV: Golongan belia yang mahu mengembangkan perniagaan disaran memohon peruntukan di bawah Yayasan Hijrah (Hijrah) Selangor, kata EXCO pembangunan generasi muda.

Mohd Khairuddin Othman berkata Kerajaan Negeri komited melahirkan ramai usahawan baharu atau yang memerlukan modal tambahan untuk meningkatkan pendapatan sekali gus memacu ekonomi Selangor.

“Dunia hari ini memerlukan belia pantas merebut peluang ditawarkan sekiranya tidak mahu ketinggalan. Sekiranya ada skim atau peruntukan yang kerajaan berikan, terus ambil jangan lepaskan peluang.

“Kita mahu pastikan pembangunan belia di negeri ini terus diperkasa melalui pelbagai jenis bantuan, tajaan mahu pun pembiayaan,” katanya pada program bual bicara anjuran Suara Merdeka semalam.

Melalui Belanjawan Selangor 2021, Hijrah Selangor menerima peruntukan RM15 juta bagi membantu usahawan membuat pinjaman.

Setakat ini Hijrah menyalur pinjaman RM517 juta bagi membantu 53,958 usahawan.


Pengarang :