Pengguna 70 kawasan di Hulu Langat yang bergantung bekalan dari LRA Semenyih 2 sudah menerima air bersih sepenuhnya pada pukul 9 malam 20 Disember 2021. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Air Selangor: Hanya air bersih disalur kepada pengguna

SHAH ALAM, 7 DIS: Penduduk di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dijamin menerima bekalan air bersih meskipun beberapa kali berdepan insiden pencemaran sumber air, kata Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor).

Ini kerana, ketua pegawai eksekutifnya berkata agensi itu tidak akan menyalurkan bekalan air kepada pengguna ketika bacaan pencemaran bau berada pada tahap  1 atau 2 TON (kiraan kadar pencemaran).

“Kita tidak akan berkompromi, jika air tidak selamat, lebih baik tutup loji daripada mendatangkan risiko tinggi kepada pengguna,” kata Suhaimi Kamaralzaman menerusi sebuah rancangan televisyen, malam tadi.

Loji Rawatan Air (LRA) yang ditutup disebabkan pencemaran bau akan memulakan semula operasi memproses air mentah untuk disalur kepada pengguna selepas bacaan pencemaran berada pada tahap 0 TON.

Dalam pada itu, Suhaimi berkata Air Selangor tidak menolak kemungkinan permintaan terhadap bekalan air meningkat dalam tempoh 30 hingga ke 50 tahun akan datang.

“Jika permintaan tinggi, mungkin kita juga akan menggunakan bekalan air laut seperti Singapura sekiranya ia tidak dapat dielakkan.

“Tetapi, bagi sektor industri, kita menjangka untuk mengguna air kumbahan yang dirawat, ia hanyalah untuk industri bukannya minuman,” katanya.

Seorang petugas Air Selangor memeriksa meter tekanan air pada mesin penapis (band screen) di Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 2, Kuala Selangor pada 19 Oktober 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI

Pengarang :