Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika sidang Dewan Rakyat membahaskan Belanjawan 2021. Foto: Facebook Anwar Ibrahim
AGENDA NASIONAL

Anwar: Siasat segera kartel daging import, heret dalang ke mahkamah

SHAH ALAM, 26 DIS: Kerajaan Persekutuan digesa segera menjalankan siasatan menyeluruh kartel mendalangi isu penyeludupan daging import yang diragui status halal.

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata dalang yang didakwa dalam kalangan kakitangan agensi kerajaan perlu diheret ke muka pengadilan kerana melakukan tindakan tidak bermoral.

“Ini ternyata satu kegiatan yang tidak bermoral tatkala kita harus pertingkatkan segala usaha dan upaya dalam memerangi rasuah dan kebobrokan. Namun kakitangan kerajaan ini mudah dibeli sekali gus mengabaikan tanggungjawab mereka kepada negara dan rakyat.

“Saya menggesa kebobrokan seperti ini dihentikan. Saya juga mendesak kerajaan dan kementerian untuk segera menjalankan siasatan rapi, cekap, dan telus serta mengheret dalang ke muka pengadilan,” kata ketua pembangkang di Facebook.

Ahli parlimen Port Dickson berkata kontroversi terbabit mencemarkan nama baik industri halal di negara ini.

“Skandal ini ternyata telah merobek reputasi dan imej institusi itu yang diamanahkan memulia dan meningkatkan darjat Islam.

“Meski dikurniakan peruntukan yang bukan kecil hampir setiap tahun, namun skandal ini telah merosakkan kepercayaan umum kepada institusi tersebut,” katanya.


Pengarang :