Petugas Kementerian Kesihatan melakukan saringan Covid-19 kepada penumpang dari Sabah yang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang pada 28 September 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Boost perkenal dua inisiatif bantu warga Malaysia tangani pandemik

KUALA LUMPUR, 1 DIS: Aplikasi e-dompet tempatan, Boost memperkenalkan dua inisiatif untuk memastikan rakyat Malaysia dapat dibantu dalam menangani kesan pandemik Covid-19.

Menurut Boost kedua-dua itu bertujuan melindungi dan membantu rakyat Malaysia dalam mengharungi gelombang pandemik.

“Inisiatif pertama adalah menumpukan komuniti dengan pengguna boleh menempah ujian swab Covid-19 untuk dilakukan di kediaman mereka yang selesa, yang kedua ialah menerajui dan menyelaras kutipan bantuan di seluruh negara menerusi pengenalan semula ‘Tabung Covid-19 by Boost’,” menurutnya dalam kenyatan hari ini.

Menurutnya, dana itu bertujuan membantu mengurangkan beban penduduk di Sabah yang secara langsung dan tidak langsung terjejas ekoran pandemik.

Boost telah memperkenalkan ‘Tabung Covid-19 by Boost’ pada Mac dan berjaya mengumpulkan dana sebanyak RM1 juta untuk Kementerian Kesihatan, Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA dan berkaitan organisasi bukan kerajaan.

Boost, anak syarikat Axiata Digital Services dan sebahagian daripada Axiata Group Bhd, melancarkan tabung sumbangan itu sebagai sebahagian kempen #BoostGotYou.

Ketua Pegawai Eksekutif Boost, Mohd Khairil Abdullah berkata orang ramai semakin mengambil langkah berhati-hati untuk memastikan mereka kekal sihat, selamat dan dilindungi dalam tempoh pandemik ini.

“Ini mendorong kami untuk memperkenalkan ciri tempahan dalam aplikasi ujian swab Covid-19 di rumah,” katanya.

Beliau berkata pengguna boleh memilih daripada tiga pakej — ‘Gold’, ‘Platinum’ dan ‘Diamond’ — pada harga bermula serendah RM199.

Bagi mereka yang memerlukan keputusan ujian dengan segera, pakej ‘Diamond’ menawarkan keputusan ujian dalam tempoh 12 jam.

“Ujian swab di kediaman ini merupakan sebahagian Program Saringan Prihatin (PSP) di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosal (PERKESO) yang menjadikan ia layak mendapat subsidi RM150 yang boleh dituntut oleh semua pencarum, termasuk warga asing.

“Permohonan subsidi mesti dilakukan oleh majikan melalui portal web PSP PERKESO selepas membuat ujian itu,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :