EXCO Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani, Ir Izham Hashim dan Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad (tengah) hadir menyerahkan Bantuan Agro Prihatin di Kompleks Pejabat Pertanian Daerah Kuala Selangor pada 24 Disember 2020. Foto: Facebook Izham Hashim
EXCO SELANGOR

EXCO: 325 petani terima Bantuan Agro Prihatin, ringankan beban

SHAH ALAM, 27 DIS: Seramai 325 petani dari tujuh daerah di negeri ini menerima Bantuan Agro Prihatin, kata EXCO pemodenan pertanian dan industri asas tani.

Menurut Ir Izham Hashim, sebanyak RM232,000 diperuntukkan Kerajaan Negeri bagi bantuan yang membabitkan daerah Kuala Selangor, Sabak Bernam, Hulu Langat, Kuala Langat, Sepang, Petaling dan Klang itu.

“Agihan ini diberi kepada petani yang menghadapi kesukaran untuk melangsungkan aktiviti mereka susulan pandemik Covid-19.

“Semoga dengan bantuan yang diberikan ini, sedikit sebanyak dapat meringankan beban yang ditanggung mereka,” katanya kepada SelangorKini.

Terdahulu Izham hadir ke Program Penyerahan Bantuan Agro Prihatin di Kompleks Pejabat Pertanian Daerah Kuala Selangor pada Khamis lalu.

Hadir sama Ahli Parlimen Kuala Selangor, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Pada 8 Jun lalu, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata pelbagai bantuan disalurkan kepada usahawan agro bagi memastikan kebajikan mereka terbela terutama ketika berhadapan pandemik Covid-19.

Bantuan meliputi peruntukan RM1.5 juta untuk petani, penternak, nelayan serta industri asas tani supaya keupayaan dan kapasiti bagi kelangsungan bekalan makanan dipertingkatkan.


Pengarang :