Ahli Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia melakukan operasi nyahkuman di sekitar kawasan sekatan jalan raya pada 5 April 2020 berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Kampung Sungai Lui Batu 21, Hulu Langat. Foto BERNAMA
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Hulu Langat paling banyak zon merah di Selangor

SHAH ALAM, 20 DIS: Lima mukim Hulu Langat berada dalam zon merah, tertinggi di negeri ini dalam tempoh dua minggu bermula 6 Disember.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan mukim tersebut meliputi Ampang, Kajang, Cheras, Semenyih dan Hulu Langat.

Menurut kementerian, Petaling turut merekodkan bilangan zon merah yang tinggi iaitu Bukit Raja, Petaling, Sungai Buloh dan Damansara.

“Gombak, Klang dan Kuala Langat masing-masing memiliki dua mukim zon merah manakala Kuala Selangor dan Sepang mempunyai satu zon merah,” tulis KKM melalui Twitter.

Semalam, kes baharu Covid-19 di Selangor turun kepada 401 jangkitan berbanding 692 kelmarin dengan keseluruhan kes 24,024.

Sebanyak 130 kes daripada kluster sedia ada, 119 kes saringan kontak rapat kepada kes positif manakala 126 kes lagi melalui lain-lain saringan Covid-19.

Baki 26 kes disumbangkan melalui kluster baharu iaitu kluster Tapak Bina Jalan Zuhrah yang dikesan di Petaling dengan kesemua kes dilaporkan positif sejak 14 Disember.


Pengarang :