Selangorkini
Keadaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 10 Mac 2020 yang lengang susulan penularan Covid-19 di seluruh dunia. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Jumlah penumpang udara susut 84.2 peratus pada November

KUALA LUMPUR, 16 DIS: Pergerakan penumpang di rangkaian lapangan terbang Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) merosot 84.2 peratus dari tahun ke tahun kepada 1.8 juta pada November 2020, berbanding 11.55 juta sebelumnya dengan lanjutan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Pergerakan penumpang domestik jatuh 78.3 peratus dari tahun ke tahun kepada 1.3 juta pada bulan yang ditinjau, manakala trafik penumpang antarabangsa turun 90.6 peratus dari tahun ke tahun kepada hanya 0.5 juta penumpang.

“Sejak dua belas bulan lepas, jumlah pergerakan penumpang di rangkaian lapangan terbang MAHB berkurangan sebanyak 61.9 peratus kepada 53.6 juta penumpang.

“Pelanjutan PKP sehingga 6 Disember 2020 merentasi lokasi utama di Malaysia terus menjejaskan pemulihan lalu lintas,” kata pengendali lapangan terbang itu dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia semalam.

Trafik penumpang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) mencatatkan penurunan sebanyak 97.8 peratus dari tahun ke tahun kepada 113,000 pada November, manakala klia2 merekodkan hanya 31,000 penumpang, kejatuhan 98.8 peratus dari tahun ke tahun.

Bagaimanapun, KLIA mengalu-alukan penerbangan semula Cathay Pacific Airways dengan satu penerbangan setiap minggu, selepas ketiadaan selama tiga tahun, katanya.

MAHB ketika mengulas mengenai operasi di luar negara berkata pergerakan penumpang di Lapangan Terbang Antarabangsa Sabiha Gökçen (SGIA) Istanbul sedikit terjejas akibat pengenalan semula perintah separa berkurung pada 20 November 2020, langkah yang dikenakan oleh kerajaan Turki berikutan peningkatan jumlah kes Covid-19 di seluruh negara itu.

-BERNAMA


Pengarang :