Anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam Sarjan Indera Fauzi Abdullah (kanan) memberi nasihat kepada pengunjung agar mengamalkan penjarakan fizikal semasa rondaan di sebuah pasar raya di Seksyen 14 Shah Alam pada 25 Mei 2020. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Kes Covid-19 meningkat, polis giat pantau SOP tempat awam

KUALA LUMPUR, 28 DIS: Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan meningkatkan jumlah pemeriksaan dan pemantauan bagi memastikan tatacara operasi piawai (SOP) di tempat awam dipatuhi berikutan peningkatan kes wabak Covid-19.

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata PDRM mendapati masih ada masyarakat yang leka dan kurang mengambil berat mengenai aspek pematuhan SOP bagi membendung penularan wabak itu.

Beliau berkata tindakan tegas akan diambil ke atas individu-individu yang didapati mengingkari peraturan berkenaan.

“Mengambil kira statistik kes baharu positif Covid-19 yang tinggi, PDRM mengingatkan seluruh masyarakat agar sentiasa mengamalkan disiplin kendiri dan mematuhi SOP yang ditetapkan.

Sempena cuti hujung tahun dan musim perayaan, ramai yang mengambil kesempatan untuk pulang ke kampung halaman, berkunjung ke tempat-tempat peranginan serta mengadakan majlis keramaian,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Abdul Hamid berkata tidak dapat dinafikan bahawa aktiviti sedemikian akan mewujudkan situasi orang ramai akan berkumpul dalam bilangan yang ramai.

Beliau mengingatkan masyarakat agar mengamalkan pembudayaan norma baharu dalam komuniti serta mengelakkan ‘3S’ (sesak, sempit dan sembang dekat) dalam aktiviti harian bagi membendung penularan wabak ini.

“Bersama-sama kita berganding bahu untuk memutuskan rantaian dan melandaikan lengkuk jangkitan Covid-19, di Malaysia,” katanya.

-BERNAMA

 


Pengarang :