AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Lebih 60 peratus bekalan pulih di KL, keseluruhan 242 kawasan terima air

SHAH ALAM, 8 DIS: Sebanyak 62 peratus daripada keseluruhan 247 kawasan di Kuala Lumpur sudah menerima bekalan air sehingga jam 3.30 petang hari ini.

Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) berkata kawasan berdekatan dengan LRA melibatkan kawasan di Kuala Selangor sudah menerima bekalan sebanyak 94 peratus.

Agensi itu berkata sebanyak 28 peratus melibatkan 242 kawasan daripada jumlah keseluruhan 861 kawasan terjejas menerima bekalan air sepenuhnya.

“Pengguna yang menerima bekalan air dinasihatkan untuk menggunakan air secara berhemat bagi memastikan pelan pemulihan bekalan air berjalan lancar seperti yang dijadualkan,” katanya dalam kenyataan.

Air Selangor berkata sebanyak 30 peratus kawasan di Petaling pulih manakala di kawasan Shah Alam/Klang sebanyak 12 peratus, Gombak (7 peratus).

Sementara itu 23 kawasan di Hulu Selangor dan 10 kawasan di Kuala Langat masih belum menerima bekalan.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari laman sesawang http://www.airselangor.com atau aplikasi Air Selangor. Mereka juga boleh merujuk semua saluran komunikasi rasmi syarikat itu di media sosial Facebook, Instagram dan Twitter.

LRA Sungai Selangor Fasa 1, Fasa 2, Fasa 3 dan Rantau Panjang terpaksa dihenti tugas akibat pencemaran Sungai Selangor mulai tengah malam tadi. Namun dalam tempoh lima jam, semua loji ini berjaya beroperasi semula selewat-lewatnya jam 5 pagi tadi.

Kawasan-kawasan yang menerima air berperingkat selepas bekalan distabilkan seperti dimuatkan di Facebook syarikat berkenaan.


Pengarang :