Dato’ Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Amirudin Shari. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
BERITA UTAMA SELANGOR

MB: Selangor peruntuk RM5 juta cegah denggi

SHAH ALAM, 9 DIS: Sejumlah RM5 juta diperuntuk pada tahun depan bagi mencegah denggi di Selangor, kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata inisiatif tersebut memudahkan usaha petugas kesihatan untuk melaksanakan aktiviti pencegahan dan kawalan di seluruh negeri.

“Sekurang-kurangnya 34 nyawa hilang sehingga 23 Ogos tahun ini akibat denggi dan Kerajaan Negeri memandang serius hal ini.

“Selain itu laporan terkini mengatakan terdapat penurunan kes denggi di negeri ini sebanyak 36.1 peratus (24,385 kes) dengan 152 kawasan wabak dikesan,” katanya menerusi Facebook hari ini.

Beliau turut meminta warga Selangor meluangkan masa hanya 10 minit dalam tempoh seminggu untuk memusnahkan tempat pembiakan Aedes.

“Kita kena pastikan semua takungan air yang tidak digunakan dimusnahkan atau gunakan ubat pembunuh jentik-jentik,” katanya.

Semalam, Pengarah Kesihatan Selangor berkata kes denggi di Selangor menurun kepada 43,215 setakat minggu ke-49 tahun ini berbanding 67,600 kes dalam tempoh sama tahun lalu.

Menurut Dato’ Dr Sha’ari Ngadiman lima daerah yang merekod kes denggi paling tinggi ialah Petaling dengan 15,040 kes, Hulu Langat (9,442 kes), Klang (6,814 kes), Gombak (6,390 kes) dan Sepang (2,353 kes).


Pengarang :