Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada sidang media Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Kementerian Pertahanan pada 22 Disember 2020. Foto: BERNAMA
AGENDA NASIONAL PENDIDIKAN

Pelajar antarabangsa dibenar masuk Malaysia kecuali UK

SHAH ALAM, 22 DIS: Malaysia membenarkan kemasukan pelajar antarabangsa ke kampus dan sekolah antarabangsa di negara ini secara fizikal kuat kuasa 1 Januari ini.

Menteri kanan (kluster keselamatan) berkata bagaimanapun pelajar dari United Kingdom dilarang masuk ekoran situasi semasa Covid-19 di negara tersebut.

“Sidang khas tadi membenarkan kemasukan semua pelajar antarabangsa yang sambung pengajian dan baharu dapat tawaran sama ada di universiti swasta atau awam di negara ini.

“Manakala, kemasukan bukan warganegara yang datang bersama pengiring untuk ke sekolah antarabangsa di Malaysia juga dibenarkan,” kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang media hari ini.

Menurutnya kedatangan mereka perlu mengikut tatacara operasi piawai (SOP) iaitu perlu membuat ujian saringan sebelum dan semasa tiba di lapangan terbang antarabangsa.

“Sekiranya keputusan didapati negatif mereka akan dihantar ke pusat kuarantin selama 10 hari. SOP dan syarat lebih terperinci akan dimaklumkan KPT nanti,” jelasnya.


Pengarang :