Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Pemilik rumah serang dua anggota polis ditahan

KUALA LUMPUR, 13 DIS: Polis telah menahan seorang pemilik rumah di Damansara Damai di sini kerana disyaki menyerang dua anggota polis pada awal pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal berkata dalam insiden pada kira-kira 2 pagi itu, pihaknya mendapat aduan bahawa ada orang mengamuk di kawasan tersebut.

“Sejurus tiba di tempat kejadian, dua anggota polis memanggil penghuni rumah terbabit yang merupakan seorang lelaki tempatan (suspek) tetapi lelaki itu tiba-tiba bertindak membaling pinggan kaca ke arah mereka.

“Seorang daripada anggota terbabit mengalami luka di bahagian siku dan pada masa yang sama, suspek berusia 48 tahun itu cuba menyerang kedua-dua anggota polis dengan sebilah pisau pemotong dan penukul,” menurutnya dalam kenyataan.

Beliau berkata kedua-dua anggota polis mengalami kecederaan ringan selepas bergelut untuk menahan suspek yang bertindak agresif dan mereka kemudian mendapat rawatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya.

Katanya siasatan lanjut mendapati suspek memiliki lebih lima rekod jenayah lampau dan kes dadah.

Suspek kini ditahan reman selama empat hari serta disiasat mengikut Seksyen 353 Kanun Keseksaan dan Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955.

Dalam kes berasingan, polis trafik menahan seorang lelaki yang memandu dalam keadaan mencurigakan di sepanjang Lebuhraya Persekutuan menuju ke Lebuhraya Sprint pada 3.20 pagi.

“Kenderaan yang dipandunya diarahkan berhenti kerana lelaki itu disyaki berada di bawah pengaruh alkohol dan sebaik sahaja menghentikan kenderaannya, pemandu tersebut telah bertindak keluar daripada kereta untuk berdepan dengan polis.

“Polis telah mengarahkan suspek untuk kembali ke dalam kereta dan duduk di kerusi penumpang namun dia enggan bekerjasama sebaliknya bertindak mengeluarkan kata-kata kesat kepada anggota polis yang bertugas,” katanya.

Nik Ezanee berkata suspek ditahan reman selama empat hari dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas.

– BERNAMA

 


Pengarang :