Penghantar barangan Seldec menunjukkan isyarat bagus ketika menunggu giliran mendapatkan inisiatif RiDE oleh Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam pada 14 Disember 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Selangor bantu golongan muda ceburi niaga e-panggilan

SHAH ALAM, 14 DIS: Kerajaan Negeri bersedia memberi bantuan modal dan bimbingan kepada belia yang mahu membuka perniagaan e-panggilan.

EXCO pembangunan generasi muda berkata pihaknya menerima banyak pertanyaan dalam kalangan golongan tersebut yang minat menceburi sektor ekonomi sampingan.

“Mungkin ada kumpulan belia yang minat memulakan perniagaan, mereka boleh berpakat serta sediakan kertas cadangan, kemudian kita akan pertimbangan.

“Perkhidmatan e-panggilan dengan cara menjual perkhidmatan kepada orang lain sama ada secara sepenuh masa atau separuh masa semakin berkembang, jadi orang muda wajar merebut peluang ini,” katanya.

Mohd Khairuddin Othman ditemui pemberita pada Majlis Penyerahan Inisiatif RiDE kepada 100 peserta di Dataran Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah hari ini.

Pada 13 Oktober Dato’ Menteri Besar menggalakkan anak muda berdikari menjana pendapatan dalam ekonomi sampingan yang semakin berkembang.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata Belanjawan Selangor 2021 memperuntuk sejumlah RM17.5 juta bagi menjayakan inisiatif WiFi dan Data Internet Selangor bagi menyokong ekonomi sampingan dan perniagaan dalam talian.


Pengarang :