Mohd Zawawi Ahmad Mughni (dua, kanan) pada program bual bicara Kontroversi Makanan Halal dan Imej Dakwah anjuran Media Selangor di Shah Alam pada 14 Disember 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Sistem tauliah Selangor lahirkan pendakwah ikut lunas Islam

SHAH ALAM, 15 DIS: Sistem pengurusan tauliah diperkenal untuk memantau dan membentuk pendakwah mengikut lunas Islam serta pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

EXCO hal ehwal agama Islam berkata usaha melahirkan pendakwah memerlukan tempoh yang panjang disertai ujian dan latihan di lapangan.

“Kita lihat banyak kemunculan penceramah dari program realiti yang menampilkan imej versatil dan mesra anak muda tetapi harus dikemaskan dengan asas kukuh.

“Tidak boleh dua tiga malam sahaja, perlu beri ujian kemudian barulah boleh digelar dai. Jika sekadar populis kita bimbang jadi terkenal, kalah dengan godaan,” kata Mohd Zawawi Ahmad Mughni.

Pandangan itu bagi mengulas kontroversi pendakwah program realiti masa kini pada program bual bicara anjuran Media Selangor malam tadi.

Menurut portal Jabatan Agama Islam Selangor, hanya pendakwah memiliki kad tauliah dibenarkan berceramah di negeri ini. Tempoh sah laku kad selama lima tahun.

Tauliah mengajar tertakluk mengikut Seksyen 118 (3) Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) Tahun 2003 Pindaan 2016 meliputi empat kategori iaitu:

  • D1: Tauliah berceramah
  • D2: Tauliah mengajar fardu ain
  • D3: Tauliah mengajar al-Quran
  • D4: Tauliah khas (pengurusan jenazah/perbandingan agama/perbankan Islam/motivasi)

Individu yang mengajar atau berceramah tanpa tauliah boleh didakwa mengikut Seksyen 119 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) Tahun 2003 Pindaan 2016.

Jika disabitkan bersalah, boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya.


Pengarang :