Anggota polis dan tentera mengawal pergerakan berdekatan Tol Kuantan pada 8 Jun 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

STFC: Rakyat Selangor disaran elak rentas negeri, daerah

SHAH ALAM, 11 DIS: Rakyat Selangor disaran tidak merentas negeri atau daerah susulan negeri ini dalam kategori zon merah yang masih terdedah dengan virus Covid-19.

Pengerusi Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC) berkata langkah itu dapat mengelak jangkitan kepada ahli keluarga memandangkan negeri ini mempunyai banyak kluster tempat kerja yang berisiko menjangkiti orang ramai.

“Lebih 90 peratus kes adalah dari kluster tempat kerja contohnya Seruling, Hentian, Teratai, Perigi, Bah Manggis, Usaha dan Sri Jujur.

“Meskipun kita tidak bergejala namun kita mungkin pembawa kerana terdedah kepada virus ini memandangkan Selangor masih dikategorikan dalam zon merah,” kata Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad menerusi kenyataan hari ini.

Berikutan itu, beliau menasihatkan orang awam supaya tidak merentas negeri atau daerah untuk pulang ke kampung dalam waktu terdekat.

“Kita perlu ingat Selangor masih negeri dalam zon merah kecuali Kuala Selangor, Sabak Bernam dan Hulu Selangor,” katanya.

Mulai Isnin lalu, kerajaan membenarkan pergerakan merentas daerah dan negeri di seluruh negara kecuali di kawasan yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD).


Pengarang :