Pekerja warga asing berdiri di hadapan pasar yang ditutup ketika penularan wabak Covid-19 di Samut Sakhon, Thailand pada 20 Disember 2020. Foto REUTERS
AGENDA GLOBAL

Thailand larang perhimpunan awam di kawasan Covid-19

BANGKOK, 31 DIS: Thailand melarang semua perhimpunan awam termasuk penganjuran sambutan dan konsert tahun baharu di kawasan yang dilanda Covid-19, berkuat kuasa serta-merta dalam usaha menghentikan penularan pandemik itu.

Jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi Covid-19 (CCSA) Thaweesilp Wissanuyothin berkata perhimpunan awam dilarang di kawasan yang dikawal ketat, yang merekodkan lebih daripada 50 kes dan kawasan terkawal yang mencatatkan lebih daripada 10 kes.

Beliau berkata mengikut perkembangan terbaharu, wabak itu telah merebak ke 48 dari 77 wilayah di negara itu.

“Lonjakan jumlah kes harian Covid-19 kini agak membimbangkan. Kami tidak mahu melihat pelaksanaan perintah berkurung (lockdown) lagi,” katanya pada sidang media di sini semalam.

Ketika ini, beberapa kawasan telah dilaksanakan perintah sekatan bersasar termasuk di pusat pelancongan Pattaya dan Hua Hin.

Thaweesilp berkata gabenor wilayah juga telah diberi kuasa untuk melarang penganjuran apa-apa acara dan aktiviti yang boleh menimbulkan risiko penyebaran Covid-19.

Sementara itu, pihak berkuasa juga meminta orang ramai mengelak daripada melakukan perjalanan tidak penting bagi menghalang penyebaran wabak itu.

Sejak tempoh 24 jam lepas, Thailand mencatatkan 250 kes baharu Covid-19 melibatkan 241 penularan tempatan, 29 daripadanya pernah mengunjungi ke pusat hiburan, sembilan dikaitkan dengan kluster pasar udang Samut Sakhon, tiga dari Kluster Rayong dan dua pekerja asing.

Sumber jangkitan bagi sejumlah 198 kes itu masih dalam siasatan, dengan 108 kes dilaporkan di wilayah Chonburi dan 53 di wilayah Rayong.

Setakat ini, Thailand telah mencatatkan 6,690 kes dengan 61 kematian.

– BERNAMA


Pengarang :