Selangorkini
Pihak penganjur dan pemain kejohanan badminton disarankan untuk menggunakan bulu tangkis sintetik yang lebih tahan lama dan murah untuk mengurangkan kekejaman terhadap haiwan. Foto: BERNAMA
AGENDA SUKANKINI

Tiba masa pemain badminton guna bulu tangkis sintetik – Perangsang Selangor

SUNGAI BULOH, 13 DIS: Kumpulan Perangsang Selangor Berhad (Perangsang Selangor) memulakan satu inisiatif pembangunan mampan dan mesra alam, iaitu dengan mempromosikan penggunaan bulu tangkis sintetik, untuk permainan badminton

Pengarah Bersekutu Perhubungan Pelabur dan Komunikasi Strategik Perangsang Selangor Mohd Fauzi Mohd Ghazali hari ini, menggesa para penganjur kejohanan dan pemain untuk menggunakan bulu tangkis sintetik, yang lebih tahan, murah dan mengurangkan kekejaman terhadap haiwan.

“Untuk menghasilkan satu dozen bulu tangkis, bulu daripada 48 ekor angsa dicabut daripada haiwan itu ketika ia masih hidup. Jadi hari ini kita mula mempromosikan penggunaan bulu tangkis sintetik.

Pengarah Bersekutu Perangsang Selangor (Perhubungan Pelabur dan Komunikasi Strategik) Mohd Fauzi Mohd Ghazali (dua, kanan) bersama peserta ketika melakukan gimik perasmian bagi perlawanan persahabatan mempromosikan penggunaan bulu tangkis sintetik pada Kempen Pengunaan Bulu Tangkis Tiruan Untuk Mengurangkan Kezaliman Terhadap Haiwan pada 13 Disember 2020. Foto: BERNAMA

“Bulu tangkis ini adalah kira-kira 40-50 peratus lebih murah dan boleh tahan lebih lama. Ini satu peluang untuk semua pihak terlibat dalam badminton, untuk memainkan peranan mereka dalam menjaga persekitaran dan mengurangkan kekejaman terhadap haiwan,” katanya kepada Bernama selepas pelanaran kempen itu di sini hari ini.

Kira-kira 50 peminat badminton menyertai kempen itu secara fizikal dan juga maya, termasuk dua pemain badminton pekak negara Boon Wei Ying dan Muhammad Shafiq Hassan, selain pemain beregu negara Chow Mei Kuan, yang bersiaran daripada Akademi Badminton Malaysia.

Mohd Fauzi berkata kedua pemain pekak itu ditaja oleh Perangsang Selangor akan mula menggunakan bulu tangkis sintetik untuk latihan mereka bermula tahun hadapan.

Beliau berkata, kumpulan itu juga terlibat dalam pelbagai usaha penjagaan persekitaran termasuk sisa kumbahan, pengurusan air, kecekapan tenaga, pembersihan pantai dan penanaman pokok.

Sementara itu Muhammad Shafiq yang mencuba bulu tangkis tiruan itu, menerusi seorang juru bahasa menyatakan, bola itu lebih berat, tahan lama dan bagus untuk penjagaan persekitaran berbanding penggunaan bulu tangkis biasa.

Pada Januari tahun ini, Persekutuan Badminton Dunia (BWF) meluluskan penggunaan bulu tangkis sintetik untuk kejohaan bermula awal 2021, selepas ia diuji dalam tiga kejohanan antarabangsa pada 2018, namun disebabkan pandemik Covid-19 yang melanda dunia, tidak dapat dipastikan sama ada badan dunia itu akan terus mengekalkan keputusan tersebut.

Selalunya dihasilkan menggunakan bulu angsa dan itik, sehingga 24 bulu tangkis boleh digunakan dalam perlawanan ketika pertandingan, di mana BWF mendakwa boleh dikurangkan sehingga 25 peratus.

-BERNAMA


Pengarang :