AGENDA JENAYAH NASIONAL

Urus sampul, bungkusan ada maklumat peribadi dengan selamat – polis

KUALA LUMPUR, 14 DIS: Orang ramai diingatkan supaya memastikan sampul surat atau bungkusan yang mengandungi maklumat peribadi, dibuang secara selamat bagi mengelakkan ia disalah guna oleh pihak tidak bertanggungjawab bagi tujuan penipuan.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Ibupejabat polis Bukit Aman Datuk Zainuddin Yaacob mengingatkan perkara itu susulan penyebaran rakaman sebuah video yang tular baru-baru ini berhubung penipuan menggunakan maklumat peribadi terutamanya nombor telefon yang diperoleh melalui bungkusan pembelian barangan dalam talian.

Beliau menasihatkan mereka yang pernah menjadi mangsa penipuan menggunakan modus operandi sedemikian supaya membuat laporan polis agar siasatan sewajarnya dapat dilaksanakan, namun menurutnya setakat ini polis masih belum menerima laporan berkaitan penipuan yang menggunakan taktik berkenaan.

“Polis memberi jaminan siasatan di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan sebat akan dilaksanakan sekiranya kes sebegini dibuktikan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Video berdurasi 1.54 minit itu memaparkan kejadian seolah-olah lakonan semula taktik penipuan menggunakan maklumat peribadi yang diperoleh daripada bungkusan barang yang dibuang mangsa ke dalam tong sampah di tempat awam.

-BERNAMA


Pengarang :