Sekinchan menawarkan pelbagai produk pelancongan menarik seperti makanan laut, pemandangan sawah padi dan produk industri kecil dan sederhana. Foto SELANGORKINI
BERITA UTAMAEXCOPELANCONGANSELANGOR

Utamakan bercuti di Selangor dahulu, banyak lokasi menarik

SHAH ALAM, 30 DIS: Penduduk di negeri ini yang berhasrat untuk melancong disarankan supaya mengutamakan bercuti dalam Selangor dahulu susulan peningkatan kes Covid-19, kata EXCO pelancongan.

Hee Loy Sian berkata banyak lokasi percutian menarik yang boleh dimanfaatkan tanpa perlu keluar dari Selangor walaupun tiada sekatan pergerakan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“Kita akui bahawa ramai yang mahu melancong tetapi mereka diingatkan terus mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) dan seelok-eloknya tidak ke luar negeri kerana jangkitan Covid-19 masih tinggi.

“Justeru, mereka digalak pusing Selangor dahulu kerana kita memiliki tempat unik seperti Sky Mirror di Kuala Selangor sekali gus menyokong industri pelancongan negeri,” katanya selepas menyerahkan dana kepada badan agama Kristian di sini, semalam.

Beliau menambah sektor pelancongan mula menunjukkan perkembangan positif berikutan permintaan menginap di hotel semakin meningkat.

“Kita nampak tempahan (hotel) sudah penuh walaupun caj sedikit mahal namun ini petanda yang baik untuk mengukuhkan industri pelancongan meskipun masih terikat dengan PKPB,” katanya.

Pada 17 Disember lalu, Tourism Selangor melancarkan kempen ‘Nak Bercuti? Pusing Selangor Dulu! bagi menggalakkan rakyat melancong ke pelbagai destinasi menarik di negeri itu.

Kerajaan Negeri juga melaksanakan program penebusan subsidi baucar pelancongan bernilai RM200 setiap seorang sebagai insentif.


Pengarang :