Petugas kesihatan memasukkan sampel calitan ke dalam bekas khas untuk menjalani ujian makmal ketika program Saringan Komuniti Covid-19 Taman Sri Muda, Shah Alam pada 7 Januari 2021. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

96 hospital swasta setuju sediakan rawatan Covid-19

SHAH ALAM, 27 JAN: Sebanyak 96 hospital swasta yang menawarkan perkhidmatan bagi perubatan dalaman bersetuju menyediakan rawatan untuk pesakit Covid-19.

Ketua pengarah kesihatan berkata persetujuan itu melibatkan tambahan 1,252 katil, 65 katil unit rawatan rapi (ICU) serta 54 mesin ventilator.

“Kementerian Kewangan, Kementerian Kesihatan, Bank Negara Malaysia dan industri insurans sedang memperhalusi mekanisme pembayaran di hospital swasta,” kata Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menerusi kenyataan.

Sementara itu, beliau memaklumkan kerajaan akan mengoptimumkan kapasiti makmal sedia ada di jabatan kerajaan dan universiti awam bagi tujuan pengujian serta pengesanan pandemik secara berskala besar.

Katanya, bangunan kerajaan yang sesuai di setiap negeri dan daerah pula akan dijadikan sebagai pusat pengambilan ujian saringan.

“Aspek kenderaan akan diselaraskan agar lebih bersepadu dan teratur selain jururawat swasta, peralatan perlindungan diri (PPE) dan ubat dimobilisasikan mengikut keperluan hospital,” katanya.


Pengarang :