Mohd Zawawi Ahmad Mughni memberi penjelasan beberapa isu dalam program bual bicara bersama Media Selangor di Shah Alam pada 14 Disember 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
BERITA UTAMAEXCOSELANGOR

Anggota Jawatankuasa Industri Halal sedang dimuktamad – EXCO

SHAH ALAM, 2 JAN: Kerajaan Negeri kini di peringkat akhir memuktamadkan senarai anggota Jawatankuasa Industri Halal Selangor, kata EXCO industri halal.

Zawawi Ahmad Mughni berkata lantikan melibatkan pegawai Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan pakar universiti serta bidang berkaitan.

“Insya-Allah mesyuarat pertama jawatankuasa ini bakal diadakan pada Februari sekaligus memastikan Selangor selangkah ke depan dalam industri halal,” katanya kepada SelangorKini semalam.

Pada 22 Oktober tahun lepas, Zawawi berkata negeri ini bakal melaksanakan penstrukturan semula Halal International Selangor (HIS).

Jawatankuasa tersebut berperanan merancang pelan strategik ekonomi yang bakal membuka peluang pelaburan, trend dagangan dan penjanaan pendapatan kepada negeri.

Beliau berkata industri halal bukan tertumpu produk makanan dan minuman sahaja sebaliknya melibatkan pelbagai sektor yang memberi manfaat kepada industri tempatan.


Pengarang :