Perigi Tujuh Serendah. Foto Facebook Tourism Selangor
EXCOSELANGOR

Angkat status Perigi Tujuh Serendah, nilai tambah pelancongan negeri

SHAH ALAM, 5 JAN: Cadangan mengangkat status Perigi Tujuh Serendah di Hulu Selangor sebagai Tapak Warisan Kebangsaan mampu memberi nilai tambah kepada sektor pelancongan negeri.

EXCO pelancongan berkata data lengkap akan diserahkan kepada Pertubuhan Pendidikan, Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) bagi kajian lanjut sebelum diwartakan.

Perigi Tujuh Serendah di Hulu Selangor diletakkan dalam senarai inventori Jabatan Warisan Negara untuk diangkat statusnya sebagai Tapak Warisan Kebangsaan. Foto BERNAMA

“Walaupun pewartaan perlu masa tetapi kita tetap komited untuk angkat status perigi berkenaan,” kata Hee Loy Sian pada program Bual Bicara: Terbelakah Nasib Pengusaha Pelancongan anjuran Media Selangor di sini malam tadi.

Pada 13 Disember 2020, Menteri Pelancongan Datuk Seri Nancy Shukri berkata Perigi Tujuh Serendah diletakkan dalam senarai inventori Jabatan Warisan Negara untuk penyelidikan sebelum diwartakan.

Dalam pada itu, Loy Sian meminta pihak berkuasa tempatan (PBT) memantau dan membaik pulih lokasi tumpuan pelancong bagi keselesaan orang ramai.

“Meskipun Belanjawan Selangor 2021 ada dana bagi menaik taraf dan mengubah suai produk pelancongan, namun PBT juga perlu ada bajet sendiri untuk selenggara supaya tidak ketinggalan,” katanya lagi.

 


Pengarang :