Pasangan beregu wanita negara, Pearly Tan Koong Le dan M Thinaah. Foto Facebook Badminton Association of Malaysia (BAM)
AGENDA NASIONAL

Badminton Terbuka Thailand: Thinaah, Tan curi tumpuan

KUALA LUMPUR, 21 JAN: Pasangan beregu wanita negara M Thinaah dan Pearly Tan Koong Le, melakukan kejutan apabila menewaskan pasangan nombor sembilan dunia Chang Ye Na dan Kim Hye Rin pada pusingan pertama kejohanan Toyota Terbuka Thailand di Bangkok, semalam.

Thinaah dan Tan, yang merupakan pasangan bukan pilihan kejohanan, menunjukkan permainan cemerlang apabila berjaya kembali selepas ketinggalan satu perlawanan, untuk menang 16-21, 21-15 dan 27-25 ke atas pasangan Korea Selatan itu pada perlawanan yang berlangsung di Impact Arena.

Sebelum ini pasangan itu terkeluar daripada Yonex Terbuka Thailand selepas tewas kepada juara kejohanan itu Greysia Polii dan Apriyani Rahayu dari Indonesia 15-21, 12-21, pada peringkat suku akhir di venue yang sama minggu lepas.

“Minggu lepas merupakan kejohanan Super 1000 kami yang pertama, jadi kami belajar dari kesilapan. Kami cuba untuk lakukan lebih baik dan kami kini lebih bersedia.

“Sebelum perlawanan, kami tidak berfikir banyak. Kami tidak dijangka akan menang, jadi kami hanya mahu bermain permainan kami dan itu bantu kami tunjukkan prestasi terbaik kami,” kata Thinaah seperti dilaporkan dalam laman sesawang rasmi Persekutuan Badminton Dunia (BWF); www.bwfbadminton.com.

Pasangan Malaysia itu akan bertemu Vimala Heriau dan Margot Lambert dalam pusingan kedua hari ini selepas pasangan dari Perancis itu mengalahkan pasangan Laksika Kanlaha dan Atitaya Povanon dari Thailand 22-20, 23-21 dalam satu lagi perlawanan pusingan pembukaan.

Satu lagi pasangan wanita negara Chow Mei Kuan dan Lee Meng Yean juga menempah tempat ke pusingan seterusnya, dengan mengalahkan pasangan dari Kanada Rachel Honderich dan Kristen Tsai 21-17, 21-16.

Keputusan Pusingan Pertama:

(Nota: Pemain Malaysia kecuali dinyatakan; [ ] menunjukkan pilihan)

Perseorangan Lelaki:
Liew Daren mn B Sai Praneeth (IND) (Daren ke pusingan kedua selepas Oraneeth menarik diri akibat positif Covid-19).

Beregu Wanita:
Chow Mei Kuan-Lee Meng Yean mn Rachel Honderich-Kristen Tsai (CAN) 21-17, 21-16

M Thinaah-Pearly Tan Koong Le mn [6] Chang Ye Na-Kim Hye Rin (KOR) 16-21, 21-15, 27-25

Beregu Campuran:
Hoo Pang Ron-Cheah Yee See mn Reddy B Sumeeth-Reddy N Sikki (IND) 21-14, 18-21, 21-13

[7] Marcus Ellis-Lauren Smith (ENG) mn Tan Kian Meng-Lai Pei Jing 14-21, 21-15, 21-19

– BERNAMA


Pengarang :