Tan Sri Muhyiddin Yassin (dua, kanan) bersama Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari (dua, kiri) melawat khemah tekanan rendah di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (Maeps) pada 19 Januari 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Bangunkan pusat kuarantin Maeps 2.0, PM anggap tindakan luar biasa

KUALA LUMPUR, 20 JAN: Perdana Menteri menyifatkan pengoperasian Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) yang dibangunkan di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (Maeps), Serdang dalam tempoh tiga hari sebagai satu tindakan luar biasa dalam situasi yang luar biasa.

Menzahirkan rasa bangga dengan usaha barisan hadapan dari pelbagai agensi bagi membangunkan fasiliti itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata ia merupakan langkah bagi memastikan penyediaan fasiliti dan perkhidmatan terbaik kepada para pesakit.

“Saya sangat bangga melihat kesungguhan serta kesabaran mereka dalam melaksanakan tugas menjaga kebajikan dan memberikan rawatan yang terbaik buat semua pesakit,” katanya dalam satu catatan kemas kini di laman Facebook rasminya malam tadi.

Semalam, beliau meluangkan masa melawat Hospital Bersepadu Maeps 2.0 di Serdang bagi melihat sendiri pengurusan PKRC dan pesakit-pesakit Covid-19.

Beliau diiringi Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba ke sesi taklimat tertutup pengoperasian oleh Pengarah Kesihatan Selangor merangkap Komander Pusat Kawalan Bersepadu Covid-19 Wilayah Tengah Datuk Dr Sha’ari Ngadiman.

Dalam kemas kini sama, Muhyiddin berkata beliau sempat berinteraksi dengan pesakit yang sedang dirawat salah satu dewan di pusat berkenaan dan menitipkan kata-kata semangat kepada mereka.

“Alhamdulillah, mereka semua kelihatan bersemangat, ceria dan berpuas hati dengan perkhidmatan serta rawatan yang diberikan. Pada sesi interaksi itu, saya mengingatkan mereka supaya kuat semangat dan banyakkan bersabar dalam menghadapi ujian ini,” katanya.

Beliau juga tidak lupa menitipkan doa kepada semua pesakit Covid-19 agar terus bersemangat menjalani tempoh sukar dan diberikan kesembuhan serta barisan hadapan dikurniakan kesabaran dan kekuatan untuk terus berjuang menentang pandemik tersebut.

PKRC Maeps kini meliputi tujuh buah dewan yang telah digunakan dengan kapasiti maksimum 10,000 katil dan sehingga hari ini, sebanyak 9,200 katil sedang digunakan.

Fasiliti itu kini dinaik taraf secara berfasa sebagai Hospital Bersepadu Maeps 2.0 dan dijangka beroperasi sepenuhnya pada 24 Januari ini bagi merawat pesakit Covid-19 kategori tiga, empat dan lima untuk distabilkan sebelum dihantar mendapatkan rawatan rapi di hospital.

-BERNAMA


Pengarang :