Bas Smart Selangor membawa rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara ke pusat kuarantin yang disediakan. Foto Twitter Amirudin Shari
AGENSI SELANGOR

Bas Smart Selangor bawa pesakit Covid-19 ke pusat kuarantin

SHAH ALAM, 20 JAN: Bas Smart Selangor akan digunakan untuk membawa pesakit Covid-19 dari rumah ke Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Bersiko Rendah (PKRC) di Serdang.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata perkhidmatan secara percuma itu bagi mengurangkan beban petugas barisan hadapan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Peningkatan kes harian kepada empat angka menambah tekanan ke atas sistem pengangkutan bawah seliaan KKM dan menyebabkan pesakit terpaksa menunggu lama sebelum diambil ke PKRC,” katanya dalam pengumuman khas Pakej Kita Selangor hari ini.

Pakej dengan implikasi kewangan berjumlah RM73.877 juta bagi meringankan beban rakyat melalui pelbagai inisiatif khas untuk mendepani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0.

Pelan itu antara lain menggiatkan usaha memerangi wabak Covid-19 dan merangsang ekonomi negeri termasuk pemberian bantuan kepada golongan terjejas.


Pengarang :