Penganut Hindu berjalan ke kuil sempena festival Thaipusam di Batu Caves pada 7 Februari 2020. Foto AFP
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

Cegah penularan Covid-19, Selangor batal sambutan Thaipusam

SHAH ALAM, 8 JAN: Tiada acara sambutan tahunan perayaan Thaipusam di negeri Selangor pada 28 Jan ini bagi membendung penularan pandemik Covid-19, kata Pengerusi Bersama Jawatankuasa Khas Hal Ehwal Selain Islam (HESI) negeri V Ganabatirau.

Ganabatirau berkata aktiviti serta sambutan tahunan perayaan itu dan Ponggal akan digantikan dengan program membantu masyarakat India di negeri berkenaan dengan menggunakan dana yang telah diperuntukkan bagi perayaan itu, tahun ini.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Sosio Ekonomi, Kebajikan Masyarakat dan Pemberdayaan Pekerja negeri ketika dihubungi Bernama turut menasihati penganut Hindu untuk tidak menyertai sebarang perarakan sempena Thaipusam nanti.

Ganabatirau turut menyarankan penganut agama itu untuk melakukan upacara keagamaan khususnya sembahyang pada hari Thaipusam di rumah.

Katanya, orang awam khususnya penganut Hindu harus mengelakkan diri daripada mengunjungi atau berkumpul di kawasan yang sesak bagi memutuskan rangkaian jangkitan Covid-19.

-BERNAMA

 


Pengarang :