Pegawai kesihatan menjalankan tugas di asrama pekerja wanita syarikat sarung tangan Top Glove di Meru pada 23 November 2020. Foto BERNAMA
AGENSI SELANGOR

Covid-19: Klang catat kes tertinggi, majoriti saringan pekerja

SHAH ALAM, 8 JAN: Klang mencatatkan kes Covid-19 tertinggi dengan 726 kes hari ini, kebanyakan hasil saringan pekerja.

Menurut Jabatan Kesihatan Negeri, sebanyak 466 kes dikesan di mukim Kapar manakala 260 kes lagi melibatkan mukim Klang.

Agensi itu memaklumkan Hulu Langat mencatat 117 kes iaitu 60 di mukim Kajang, Ampang (23), Cheras (16), Semenyih (sembilan), Hulu Langat (tujuh) dan Beranang (dua).

“Sebanyak 90 kes dilaporkan di Petaling dengan 43 daripadanya di mukim Sungai Buloh, Damansara (27), Petaling (15) dan Bukit Raja (lima).

“Gombak pula merekodkan 44 kes iaitu 27 kes di mukim Batu, Rawang (sembilan), Hulu Kelang (lima) dan Setapak (tiga),” tulis jabatan itu di Facebook.

Agensi tersebut menambah sebanyak 35 kes dicatat di Sepang membabitkan 28 jangkitan di mukim Dengkil, Labu (empat) dan Sepang (tiga).

Menurutnya, Kuala Langat merekodkan 31 kes dengan 24 kes dikenal pasti di mukim Tanjung Dua Belas (1), Telok Panglima Garang (empat), Jugra (dua) dan Bandar (satu).

“Sejumlah 27 kes direkodkan di Kuala Selangor, masing-masing tujuh jangkitan di mukim Bestari Jaya, Ijok dan Tanjung Karang manakala Jeram (tiga) serta Api-Api, Kuala Selangor dan Ujung Permatang (satu).

“Hulu Selangor mencatat 14 kes, sembilan daripadanya di mukim Kalumpang dan Serendah (lima) manakala dua kes di Sabak Bernam melibatkan jangkitan import,” kata agensi itu lagi.


Pengarang :