Selangorkini
Reaksi seorang pekerja warga asing yang berada di luar rumah susulan pelaksanaan PKPD bermula pada 17 November 2020 di Jalan Abadi 1A Meru Klang. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Covid-19: NIOSH minta majikan perhalusi semula risiko tempat kerja

KUALA LUMPUR, 15 JAN: Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH) meminta majikan supaya memperhalusi semula penilaian risiko dan menambah baik prosedur kerja bagi industri berisiko tinggi dalam usaha mengekang penularan Covid-19 di tempat kerja.

Pengerusinya Datuk Wilson Ugak Kumbong berkata tindakan itu penting terutama bagi industri yang berisiko mendedahkan pekerja secara langsung dengan pesakit atau pelawat yang bergejala.

“Majikan perlu bertanggungjawab dan prihatin ke atas keselamatan, kesihatan dan kebajikan pekerja. Terutama yang menggaji pekerja bukan warganegara, majikan perlu memastikan pekerja menjalani saringan swab test (ujian calitan) terlebih dahulu dan hanya mereka yang negatif sahaja dibenarkan bekerja,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya, majikan juga perlu sentiasa memantau kemudahan tempat tinggal, penjarakan fizikal dan pematuhan tatacara operasi piwai (SOP) di tempat kerja antaranya pemakaian pelitup muka dan menjaga kebersihan.

Beliau turut mengingatkan majikan dan pekerja supaya mematuhi Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (AKPP) 1994 serta semua undang-undang berkaitan pekerjaan selain mengamalkan langkah kawalan kendiri yang ketat untuk mengurangkan risiko jangkitan Covid-19 di tempat kerja.

“NIOSH ingin menyeru agar kita semua dapat bersama-sama dalam mengharungi saat sukar ini secara kolektif dan membantu pihak kerajaan menurunkan kadar jangkitan kepada dua digit dan akhirnya mencapai angka sifar,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :