Selangorkini
EXCO Pembangunan Usahawan, Rodziah Ismail pada sidang media di Hotel De’ Palma, Shah Alam pada 12 Januari 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

EXCO: Liga Usahawan tonjol potensi peniaga, tembusi pasaran

SHAH ALAM, 13 JAN: Liga Usahawan antara program baharu bakal diperkenal tahun ini sebagai usaha melahirkan lebih ramai usahawan berdaya saing dalam pasaran tempatan.

EXCO pembangunan usahawan berkata program bimbingan menyasarkan beberapa kelompok meliputi orang kelainan upaya (OKU), murid sekolah menengah, mahasiswa dan usahawan bernaung di bawah Yayasan Hijrah Selangor (Hijrah).

Menurut Rodziah Ismail usahawan dalam industri internet segalanya (IoT) juga dilibatkan dalam program tersebut bagi melonjakkan perusahaan mereka ke peringkat lebih tinggi.

“Kita akan mulakan program ini secara sistematik. Ia bukan (program) berbentuk anugerah sebaliknya membimbing usahawan, mencungkil kebolehan seterusnya mewujudkan persaingan sihat sesama mereka.

“Proses pemilihan dibuat berdasarkan beberapa kriteria misalnya perniagaan yang baharu bermula dan berpotensi untuk dikembangkan,” katanya pada sidang media di Hotel De’ Palma di sini semalam.

Wakil rakyat Batu Tiga menambah pihaknya berhasrat memastikan produk usahawan yang dicungkil melalui program julung kali itu mampu menembusi pasaran tahun hadapan.

“Kita mahu liga ini muncul liga paling premier di Malaysia selain menjadi pilihan kepada pemain industri untuk mengambil produk mereka dan diguna pakai oleh pengguna,” katanya.

Sementara itu, Rodziah berkata pihaknya merancang melaksanakan tiga program lain bagi meningkatkan pengetahuan dan kemahiran berkaitan keusahawanan.

Program tersebut meliputi:

1. Gerbang Usahawan Selangor – Menyalurkan semua informasi kepada rakyat berkaitan keusahawanan melalui aplikasi WhatsApp

2. Social Business City – Mewujudkan bandar yang menyokong dan melahirkan keusahawanan sosial

3. Tanyalah CEO – Menampilkan individu yang berjaya dalam perniagaan untuk sesi perkongsian kepada usahawan dan masyarakat


Pengarang :