Petugas kesihatan mengenakan sut perlindungan diri untuk membuat saringan Covid-19 di Hospital Labuan pada 6 Oktober 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Fasiliti KKM masih mampu tampung pesakit Covid-19 – menteri

JOHOR BAHRU, 9 JAN: Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata fasiliti kementerian itu masih mampu menampung jumlah pesakit Covid-19 di sebalik peningkatan mendadak kes semasa.

Bagaimanapun katanya kementerian akan mengaktifkan semula lebih banyak Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) di seluruh negara bagi menempatkan pesakit berisiko rendah.

“Setakat ini, fasiliti KKM (Kementerian Kesihatan) masih mampu menampung peningkatan kes, namun kaedah ketat dalam melandaikan keluk Covid-19 perlu dilaksanakan segera,” katanya pada sidang media bersempena Majlis Penyerahan Projek Naik taraf Pusat Pengumpulan Darah Fasa Dua di Hospital Sultanah Aminah (HSA), di sini hari ini.

Pada masa sama, Dr Adham berkata kerajaan juga perlu melihat pada kebajikan petugas perubatan barisan hadapan termasuk pakar pengendalian mesin ventilator yang kini bertungkus lumus menangani peningkatan mendadak kes.

“Ini kerana kita dapati kes pesakit Covid-19 yang menggunakan ventilator dan katil ICU (unit rawatan rapi) turut meningkat,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :