Kampus Unisel di Bestari Jaya
AGENSI SELANGOR

Insiden tanah mendap di Kuala Selangor, kampus Unisel selamat

SHAH ALAM, 19 JAN: Kampus utama Universiti Selangor (Unisel) di Bestari Jaya dalam keadaan selamat selepas kejadian tanah mendap berhampiran lombong di Kuala Selangor pada Sabtu lalu.

Pengarah komunikasi korporat universiti berkata jarak kawasan kejadian dengan kampus utama sejauh kira-kira sembilan kilometer serta mengambil masa 30 minit perjalanan.

“Ini kerana ada beberapa laporan media tempatan yang mengaitkan kawasan kejadian mendapan tanah di Kampung Bestari Jaya berdekatan kampus utama Unisel di Bestari Jaya.

“Justeru, penjelasan ini dibuat bagi mengelakkan kekeliruan tentang jarak sebenar lokasi kejadian,” kata Hasril Abu Hassan dalam kenyataan hari ini.

Tambah beliau pihak universiti berharap proses pemantauan di tapak kejadian oleh pihak berkuasa berjalan lancar dan semua pihak mengambil dapat ikhtibar.

Sabtu lalu, dilaporkan berlaku insiden tanah menggelongsor masuk ke tapak operasi lombong di mukim Hulu Tinggi, Kuala Selangor.

Jabatan Perhubungan Korporat Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) berkata pasukan khas ditubuhkan dan kini sedang bekerjasama dengan pihak berkaitan bagi menyiasat punca kejadian.


Pengarang :