Selangorkini
Jemaah Masjid Al-Ikhlas Seksyen 13, Shah Alam menunaikan solat Zohor berjemaah dengan mengikut SOP penjarakan fizikal 1.5 meter dan pemakaian pelitup muka bagi mengelak penularan Covid-19 pada 4 Januari 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA PILIHAN MINGGUAN SELANGOR

Jais benar solat Jumaat, fardu di masjid dan surau mulai 4 Januari

SHAH ALAM, 6 JAN: Semua masjid dan surau seluruh Selangor dibenar melaksanakan solat Jumaat serta fardu secara berjemaah berkuat kuasa 4 Januari lalu.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) berkata Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor berharap kelonggaran itu dapat dimanfaat sebaiknya oleh kariah untuk beribadah dengan aman.

“DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj berharap agar orang ramai mengikut tatacara operasi piawai (SOP) ditetapkan Jais,” kata Mohd Shahzihan Ahmad dalam kenyataan.

Menurutnya, baginda turut berdukacita dengan tanggapan segelintir masyarakat yang menyatakan langkah penutupan masjid dan surau telah menghalang umat Islam untuk beribadah.

“Secara faktanya masjid dan surau terus dibuka dengan diberi surat kelonggaran secara berperingkat berdasarkan situasi semasa Covid-19 dan ia akan dan kerap berubah mengikut keadaan setempat.

“Keprihatinan DYMM Sultan kepada kesejahteraan dan keselamatan semua rakyat di Selangor amatlah tinggi dan baginda tidak mahu masjid dan surau menjadi tempat cetusan penularan baharu yang akan menambah bilangan kluster sedia ada,” jelasnya.

Ketetapan solat Jumaat dan fardu berjemaah adalah seperti berikut:


Pengarang :