Ilustrasi pasangan bernikah. Foto ARKIB SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Jais laksana akad nikah menerusi sidang video sepanjang PKP

SHAH ALAM, 13 JAN: Majlis akad nikah di Selangor dilaksanakan menerusi sidang video sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan syarat mendapat kebenaran pihak berkuasa agama.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) berkata bakal pengantin perlu memohon janji temu akad nikah daripada Pejabat Agama Islam Daerah (Paid) atau pengurusan masjid.

“Akad nikah akan dilakukan pendaftar yang berada di Paid manakala pengantin, wali dan dua saksi pula berada di rumah,” kata Datuk Mohd Shahzihan Ahmad menerusi kenyataan semalam.

Sementara itu, beliau berkata Jais membuka 10 kaunter talian telefon di One Stop Centre Bangunan Sultan Idris Shah untuk urusan nikah, cerai dan rujuk.

“Orang ramai boleh menghubungi talian 03-55143600 atau 03-55143400 sepanjang waktu pejabat Isnin hingga Jumaat untuk khidmat nasihat dan janji temu.

“Sebarang pertanyaan mengenai perkhidmatan juga boleh diemailkan ke [email protected]. Hotline Penguatkuasaan dibuka bermula 8.00 pagi hingga 12.00 malam,” katanya.

PKP dilaksanakan di Selangor, Pulau Pinang, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya, Labuan), Melaka, Johor dan Sabah selama 14 hari bermula hari ini sehingga 26 Januari.


Pengarang :