Pelajar tingkatan lima Syazwin Nisa Saiful Hizam (kanan) bersama rakannya Nurul Huda Sukor tekun mendengar pembelajaran secara dalam talian bersama guru di kedai makan milik ayahnya bagi menghadapi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ketika tinjauan pada 15 Januari 2021. Foto BERNAMA
ADN SELANGOR

Kad SIM bantu pelajar luar bandar ikuti PdPR dalam talian

SHAH ALAM, 25 JAN: Pemberian kad SIM memudahkan pelajar di kawasan luar bandar mengikuti sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) dalam talian.

Ahli Dewan Negeri Bukit Melawati Juwairiya Zulkifli berkata inisiatif itu mampu meningkatkan fokus murid berikutan sebelum ini sering berdepan masalah capaian internet.

“Langkah ini tepat pada masanya kerana pelajar di luar bandar perlu dibantu bagi mengelak mereka tertinggal dalam silibus pembelajaran.

“Kita enggan melihat prestasi pelajaran mereka terjejas akibat masalah talian komunikasi dan internet,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Beliau menambah kerajaan bertanggungjawab menyediakan sistem sokongan kepada pelajar terutama yang kurang berkemampuan dalam menjalani norma baharu pendidikan.

Semalam, Dato’ Menteri Besar memaklumkan sebanyak 40,000 kad SIM akan diagih kepada penduduk luar bandar pada Mac bagi mendapatkan rangkaian komunikasi memuaskan.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata bantuan melalui program Rakan Digital dihadkan untuk pembelajaran dan perniagaan sahaja.


Pengarang :