Petugas kesihatan meletakkan sampel saringan Covid-19 ke panel khas ‘buffer tube’ yang digunakan untuk mengesan jangkitan virus Covid-19 dengan pantas menggunakan mesin analisa Standard F200 SD Biosensor ketika program saringan diadakan di Dewan Orang Ramai Meru 3, Klang pada 2 Disember 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
ADN BERITA UTAMA SELANGOR

Kontak rapat, bergejala disaran manfaatkan saringan bersasar komuniti di Klang

SHAH ALAM, 2 JAN: Individu kontak rapat kes positif Covid-19 serta bergejala diminta memanfaatkan program saringan bersasar  komuniti di Jalan Batu Unjur 5, Taman Bayu Perdana yang diadakan hari ini dan esok.

Ahli Dewan Negeri Pandamaran berkata program secara percuma itu menawarkan saringan kepada 1,600 individu dalam tempoh berkenaan.

“Jadi manfaatkan peluang ini memandangkan kes di Klang meningkat. Program ini dapat kesan kes positif bagi elak penularan.

“Penduduk yang keluar bercuti, jika pulang awal datanglah membuat saringan. Ini usaha yang sangat berkesan melawan pandemik ini,” katanya kepada SelangorKini hari ini.

Program anjuran Kerajaan Selangor itu memfokuskan penduduk sekitar Taman Bayu Perdana, Taman Sri Andalas, Taman Bayu, Taman Desawan, Taman Desa Utama, Taman Chi Liung, Taman Petaling Indah dan Bandar Bukit Tinggi.

Saringan bermula 9 pagi hingga 4 petang berkenaan dilakukan susulan peningkatan kes sekitar Klang dan semalam sebanyak 206 kes dilaporkan membabitkan 159 di mukim Klang manakala 47 kes di mukim Kapar.


Pengarang :