Penyerahan lima unit Bas Smart Selangor kepada PKRC Maeps di Serdang oleh Kerajaan Selangor pada 23 Januari 2021. Foto Facebook Selangor State Government
AGENSI BERITA UTAMA PILIHAN MINGGUAN SELANGOR

Lima Bas Smart Selangor ke Maeps, mudahkan urusan pesakit Covid-19

SHAH ALAM, 23 JAN: Lima unit Bas Smart Selangor diserahkan ke Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Serdang hari ini bagi memudahkan urusan rawatan pesakit.

Menurut Selangor State Government, bas berkenaan digunakan untuk menghantar dan mengambil pesakit dari Pusat Penilaian Covid-19 ke fasiliti kesihatan seluruh negeri.

Bas Smart Selangor yang akan digunakan untuk kemudahan pesakit Covid-19. Foto Facebook Selangor State Government

“Ini merupakan sumbangan Kerajaan Selangor melalui inisiatif Pakej Kita Selangor yang diumumkan Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari pada 20 Januari.

“Semoga bantuan diberikan membantu pengurusan logistik PKRC 2.0 Maeps dan memberi manfaat kepada pesakit serta petugas di sana,” tulisnya di Facebook.

Kelmarin, EXCO Pengangkutan Ng Sze Han memaklumkan sebanyak 10 Bas Smart Selangor disediakan untuk tujuan itu dan dinyahkuman dari semasa ke semasa.

Pakej Kita Selangor memperuntukkan RM73.877 juta bagi meringankan beban rakyat melalui pelbagai inisiatif khas untuk mendepani Perintah Kawalan Pergerakan 2.0.

Pelan itu antara lain menggiatkan usaha memerangi wabak Covid-19 dan merangsang ekonomi negeri termasuk pemberian bantuan kepada golongan terjejas.


Pengarang :